header baancee jurgenleippert

Ahmet Polat, Fotograaf des Vaderland, in galerie B aan Cee

Zondag 29 maart sprak Ahmet Polat over zijn werk als fotograaf in Galerie B aan Cee. Op dit moment hangen daar vier modefoto’s van hem als onderdeel van de tentoonstelling “Ode aan de vrouw”. Intussen is Ahmet Polat op 22 april 2015 benoemd tot Fotograaf des Vaderlands. Zijn werk uit Vogue en Harpar's Bazar is in B aan Cee te koop.

 baancee.ahmet2

 


Ahmet Polat (37) is bekend van zijn verhalende documentaire- en modefotografie, waarin zijn Nederlandse-Turkse achtergrond vaak een rol speelt. Onlangs is Polats serie Dark Moon, over het slavernijverleden van het Ottomaanse rijk, te zien geweest in het stedelijk museum als onderdeel van de tentoonstelling On the move. Eerder exposeerde Polat in Foam, het Rijksmuseum en in Istanbul Modern met zijn serie Kemal’s Dream: een langlopend documentair onderzoek waarin hij jonge Turken in de snel veranderende Turkse maatschappij in beeld bracht. Polats onderzoek richtte zich met name op de botsing tussen het traditionele en moderne Turkije en tussen religie en het opkomende secularisme. In deze zwart-wit werken werd een bijzonder inzicht gegeven in de hoop, de ambitie, de traditie en de westerse invloeden die onderwerp van gesprek zijn bij de meest recente generatie Turken.

baancee ahmetpolat vogue istanbul serie 7   ahmet polat smokinggirlsturkeyizmir2006   ahmet polat turkishbarbershop turkey2011

Daarnaast werkt hij als modefotograaf voor onder meer de Franse Vogue en Turkse Harper’s Bazaar. Hij werkt als modefotograaf niet anders dan als documentairefotograaf:”Modeshoots zijn heel geënsceneerd met mooie modellen, kleding en make-up. De truc is dan om op zoek te gaan naar spontaniteit, naar mogelijkheden om een verhaal te creëren. Zo schoot ik eens een serie in een vallei in het Turkse Bodrum, toen er een kudde schapen voorbijkwam. Ik heb de schapen niet weggestuurd, maar richting het model geleid. Toen zij vervolgens gedachtenloos een blaadje plukte en een van de beesten voerde, wist ik: dit is echt, dit is mijn shot”.
Fotograaf Ahmet Polat is een vragensteller die met zijn foto’s antwoord wil geven op wat er speelt in de samenleving. Zijn werk is zowel in Turkije als in Nederland met veel aandacht en bewondering ontvangen. Dat blijkt wel uit het feit dat beide projecten: Dark Moon en Kemal’s Dream zijn genomineerd voor de Dutch Doc Award van dit jaar. De uitslag van deze nominatie vind plaats eind april.

baancee engels  2 Projects are nominated for the Dutch Doc Awards.
Kemal’s Dream and Dark Moon (Afro Turks) are both nominated for the Dutch Doc Awards. Have a look at the incredible quality of this nominee.

Meer informatie over het werk van Ahmet Polat? Of bestellen van een van zijn andere foto's uit Vogue of Harpar's  kan door een mail te sturen naar info@baancee.nl.

Galerie B aan Cee, Bomstraat 44 te Noordwijk.

Je kan je ook via het onderstaand formulier aanmelden.